MAN Truck & Bus zal als eerste Europese vrachtwagenconstructeur een kleine reeks voertuigen met waterstofverbrandingsmotor lanceren. De aanvankelijk geplande oplage van ongeveer 200 exemplaren zal reeds in 2025 worden geleverd aan klanten binnen Europa en aan enkele landen daarbuiten.

1920 unbenannt

Kleine reeks vrachtwagens met waterstofverbranding gepland voor 2025

- Aanvankelijk ongeveer 200 voertuigen voor geselecteerde markten

- De hTGX is bijzonder geschikt voor speciale toepassingen

- Het voertuig vult het gamma zuiver elektrische voertuigen aan

MAN Truck & Bus zal als eerste Europese vrachtwagenconstructeur een kleine reeks voertuigen met waterstofverbrandingsmotor lanceren. De aanvankelijk geplande oplage van ongeveer 200 exemplaren zal reeds in 2025 worden geleverd aan klanten binnen Europa en aan enkele landen daarbuiten. De 'MAN hTGX', zoals het voertuig zal heten, biedt een alternatieve emissievrije aandrijving en richt zich op speciale toepassingen, zoals het transport van zware goederen (bv. bouwsector, tanktransport en houttransport). Daarnaast werpt de hTGX zich op als een milieuvriendelijk alternatief voor batterijaangedreven vrachtwagens in gebieden die niet over een toereikende oplaadinfrastructuur beschikken of in landen waar al voldoende waterstof beschikbaar is. MAN zal de eerste exemplaren van de hTGX in 2024 aan klanten bezorgen en zal de productie vanaf 2025 opschalen. MAN is sinds 2023 marktleider voor elektrische stadsbussen in Europa.

"We blijven ons toeleggen op batterijaangedreven voertuigen om het vrachtvervoer over de weg koolstofvrij te maken. Deze voertuigen bieden momenteel duidelijke voordelen ten opzichte van andere aandrijfconcepten op het gebied van energie-efficiëntie en bedrijfs- en energiekosten. Vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren vormen echter een nuttige aanvulling voor specifieke toepassingen en markten. Voor de overgrote meerderheid van de transporttoepassingen denken we onze klanten het best te kunnen bedienen met batterijvrachtwagens. Maar voor speciale toepassingen kan waterstofverbranding of – in de toekomst – brandstofceltechnologie een geschikte aanvulling zijn. De waterstofverbrandingsmotor H45 is gebaseerd op de beproefde D38-dieselmotor en wordt gebouwd in de motor- en batterijfabriek van Neurenberg. Door beproefde technologie te gebruiken, kunnen we de markt al in een vroeg stadium betreden, wat een beslissende impuls geeft om de waterstofinfrastructuur op te schalen. Met de hTGX hebben we een aantrekkelijk product toegevoegd aan ons emissievrije gamma," aldus Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor Sales & Customer Solution.

De waterstofaandrijving leent zich perfect voor speciale transporttaken waarvoor een speciale asconfiguratie nodig is of waar het frame geen ruimte biedt voor de batterij omdat het koetswerk van de vrachtwagen moet worden aangepast. Voor de in eerste instantie aangeboden 6x2- en 6x4-varianten kan de MAN hTGX schermen met een hoog laadvermogen en een maximaal rijbereik tot 600 kilometer. De H45-waterstofverbrandingsmotor levert een vermogen van 383 kW of 520 pk en een koppel van 2.500 Nm bij 900-1.300 t/min. Dankzij de directe waterstofinjectie staat deze krachtbron borg voor een bijzonder snelle vermogensafgifte, terwijl de compressie tot 700 bar (CG H2) en de tankinhoud van 56 kilogram ervoor zorgen dat het voertuig in minder dan 15 minuten kan worden volgetankt. Met minder dan 1 gram CO2 per tonkilometer zal de MAN hTGX voldoen aan de criteria voor emissievrije voertuigen, zoals beschreven in de nieuwe geplande CO2-wetgeving van de EU.

Dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek & Ontwikkeling, voegt eraan toe: "Onder de nieuwe Europese CO2-regels worden vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotor als emissievrije voertuigen geclassificeerd. Deze voertuigen dragen dan ook volledig bij tot onze CO2-doelstellingen voor het wagenpark, wat tevens de deur opent voor deze kleine reeks als aanvulling op onze batterijvoertuigen. Tegelijkertijd profiteren onze klanten, naargelang het land, bijvoorbeeld van overeenkomstige tolverlagingen. In de MAN-vestiging in Neurenberg beschikken we over de meest innovatieve motortechnologie en tientallen jaren ervaring in het gebruik van waterstof als brandstof. Daar bouwen we op voort om met de MAN hTGX een rasechte MAN voor te stellen. De nieuwe vrachtwagen met waterstofverbrandingsmotor is afgeleid van het beproefde TG-gamma en maakt indruk met zijn kwaliteitsniveau en ongecompliceerd onderhoud. We blijven onderzoek verrichten naar brandstofceltechnologie op basis van batterijtechnologie en waterstof. Ook H2-brandstoftechnologie wordt voorbereid bij MAN. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat deze technologie echt marktrijp en concurrentieel is."

Net als bij de elektrische mobiliteit legt MAN niet alleen de nadruk op de ontwikkeling en productie van innovatieve en betrouwbare voertuigen conform zijn bedrijfsmotto 'Simplifying Business', maar ondersteunen we onze klanten ook met uitgebreide service- en adviesdiensten bij de overstap van dieselvoertuigen naar emissievrije voertuigen.

MAN en waterstof – een lange geschiedenis

MAN heeft een jarenlange geschiedenis met waterstofaandrijvingen: de constructeur doet er al tientallen jaren onderzoek naar. MAN Truck & Bus presenteerde de eerste waterstofbus al op het salon van Hannover van 1996: de stadsbus SL 202 werd aangedreven door een aardgasmotor die was aangepast om op waterstof te draaien. Na de Hannover Messe voltooide het voertuig een testfase van negen maanden in Erlangen, waarin de bus 13.000 kilometer aflegde en 60.000 passagiers vervoerde. De bus kwam uiteindelijk in 1997 naar München en werd daar met succes ingezet. In 1998 volgden drie gelede bussen voor de luchthaven van München, die tot 2008 werden gebruikt, en tussen 2006 en 2009 werden nog eens veertien waterstofbussen gebouwd.

Naast zijn eerdere en meer recente ervaringen met bedrijfsvoertuigen ontwikkelt en test MAN nu ook een waterstofmotor voor de divisie MAN Engines, die in een brede waaier van toepassingen zal worden ingezet, zowel op als buiten de weg en op het water. Zo is hij bijzonder geschikt voor speciale voertuigen zoals snowcats, treinen op niet-elektrificeerbare routes en graafmachines en kranen. Ook het gebruik in warmtekrachtcentrales is zinvol, vooral wanneer behalve de elektriciteit ook de opgewekte warmte kan worden gebruikt.